ایجاد دولت منحصر به خویش و حراست از امنیت کشور جزء حق و حقوق بلامنازع هر ملتی است. حقی که در سطوح بین الملل نیز برای وی به رسمیت شناخته شده است. ملت جمهوری آذربایجان بواسطه دولت هایی که در طی قرون متمادی ایجاد نموده منافع بی نظیری را برای توسعه اقتصاد و تمدن جهانی به ارمغان آورده و در آغازین سالهای قرن گذشته معرف گر جمهوری دموکراتیک به نظم نوین جهانی شده است. لیکن متاسفانه جمهوری دموکراتیک آذربایجان از بدو تاسیس با معضل تهدیدات ارتجاع خارجی مواجه بود. در سیر این روند سوء استفاده از برخی گروه های مسلح ارمنی به مشکل اصلی حکومت جمهوری بدل گشت. در پایان قرن بیستم و زمانی که جمهوری آذربایجان استقلال دولتی خود را اعلام کرد، دشمنان ارمنی دوباره به عنوان تهدیدی مسلحانه و سیاسی به مواجهه با جمهوری آذربایجان پرداختند. دلیل اصلی شروع نبرد میهن در ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۰ نیز عبارت از عدم رجعت ارمنستان متجاوز از سیاست تجاوزکارانه خود علیه آذربایجان بود.
به فراخور فرمان امضا شده توسط رئیس جمهور الهام علی اف به مورخ ۱۲ آذر ۱۳۹۹ در پیرامون ” برپایی روز یادبود در جمهوری آذربایجان” هر ساله ۲۷ سپتامبر – روز یادبود مورد گرامیداشت قرار می گیرد.
ما همواره یاد رهبر ملی حیدر علی اف به مثابه معمار جمهوری آذربایجان مدرن، آزاد و دموکراتیک، همچنین خاطره عزیز شهدای قهرمان خویش که در راه تمامیت ارضی و حق حاکمیت جمهوری آذربایجان جان بر کف نهادند را گرامی می داریم.
شهدا نمی میرند و وطن یکپارچه می ماند! یاد و خاطره گرامی فرزندان قهرمان، همیشه در قلب ما زنده است و ما در مقابل والدین شهدا و جانبازانمان سر تعظیم فرود می آوریم.
پیروزی رشادتبار ارتش قهرمان آذربایجان در نبرد ۴۴ روزه میهن به رهبری فرمانده پیروز الهام علی اف با حروف طلایی در تاریخ جنگ های جهان مدرن ثبت شده است. بیایید نگاهی گذرا به موفقیت های مکسوب در مرحله اول نبرد میهن بیاندازیم: ۲۷ سپتامبر تاریخ آغاز نبرد میهن و تاریخ شکوهمند پیروزی ما است. ارتش جمهوری آذربایجان تا مورخ ۹ نوامبر ۵ شهر، ۴ بخش و ۲۸۶ روستا را از اشغال خارج کرد. شهر جبرائیل و ۹۰ روستای آن، شهر فضولی و ۵۳ روستای تابعه، شهر زنگیلان و بخش های مینجیوان، آغبند، بارتاز و ۵۲ روستای مربوط به این شهرستان، بخش هادروت شهرستان خوجاوند و ۳۵ روستای آن، ۳ روستای شهرستان ترتر، شهر قوبادلی و ۴۱ روستای تابع این شهرستان، ۹ روستای بخش خوجالی، شهر شوشا، ۳ روستای شهر لاچین و همچنین تعدادی از ارتفاعات راهبردی واقع در مسیرهای آغدره و موروداغ، ارتفاعات بارتاز، سیغیرت، شوکوراتاز و ۵ نقطه مرتفع بی نام دیگر در زنگیلان آزاد شدند.
ارتش جمهوری آذربایجان در روزهای پرشکوه نبرد بدون لحظه ای توقف و با پرهیز از حتی یک وجب عقب نشینی به همه جهانیان ثابت نمود که، تمام مردم جمهوری آذربایجان سربازانی کاملاً توانا برای رهایی سرزمین های تاریخی خود از لوث دشمنان می باشند. در عین حال، بشردوستی وافری که ارتش ما نسبت به جمعیت غیرنظامی دشمن به نمایش گزارد، در دفتر جنگ های جهان با خروج از موضع دغدغه های انسانی به تاریخ نگاری پرداخت.
شوربختانه دشمن مکار با هدف گریز از اجرای مفاد بیانیه سه جانبه منعقده بین رهبران جمهوری آذربایجان، ارمنستان و روسیه در مورخ ۲۰ آبان ۱۳۹۹، با توسل به روحیه ریاکار خویش، فعالیت های مخرب خود را در قالب تسلیح و ایجاد استحکامات در آن بخش از سرزمین های جمهوری آذربایجان که همچنان تحت اشغال داشت تداوم بخشید.
به تاریخ ۲۸ شهریور ۱۴۰۲، نیروهای مسلح ارمنی در منطقه قره باغ آذربایجان به برخی اقدامات تحریک آمیز نظامی و حملات تروریستی گسترده دست زدند. در نتیجه انفجار مین های از پیش کارگذاری شده با هدف ترور توسط گروه های مسلح ارمنی در جاده احمدبیگلی – فضولی – شوشا، غیرنظامیان و پرسنل نظامی نیروهای داخلی وزارت کشور به شهادت رسیده و مجروح شدند. به موازات این امر دسته جات ارتش ما هدف آماج حمله خمپاره انداز ها و شلیک انواع سلاح های سبک قرار گرفتند.
در مورخ ۲۸ شهریور ۱۴۰۲، نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان به منظور احیای ساختار قانون اساسی جمهوری آذربایجان و با هدف جلوگیری از اقدامات خرابکارانه در راستای براندازی مسلحانه، عملیات ضد تروریستی محلی را آغاز کردند، که این امر به برافراشته شدن بیرق سفید توسط جدایی طلبان ارمنی تنها با گذشت ۲۳ ساعت و ۴۳ دقیقه منجر گردید.
با در نظر گرفتن درخواست نمایندگان ساکنان ارمنی قره باغ از نیروهای حافظ صلح روسیه، توافق بر سر آتش بس کامل حاصل شده و عملیات ضد تروریستی محلی به ساعت ۱۳:۰۰ مورخ ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ خاتمه یافت.
بدین ترتیب در نتیجه اقدامات ضد تروریستی انجام شده در بازه زمانی کمتر از ۲۴ ساعت، ارتش ارمنستان که به صورت غیرقانونی در خاک جمهوری آذربایجان مستقر شده بود، ضمن خلع سلاح کامل، کشور را ترک نمود.
رژیم مبتنی بر حکومت نظامی غیرقانونی مستقر در قره باغ منحل گردیده، رهبران اصلی جدایی طلبان دستگیر شده و آذربایجان حق حاکمیت خویش را به صورتی تام اعمال نمود. بر اساس دستور مورخ ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۴ رئیس جمهور جمهوری آذربایجان تاریخ ۲۰ سپتامبر به عنوان روز حق حاکمیت دولت نامگذاری گردید.
تاریخ پیروزی آذربایجان با برافراشته شدن پرچم سه رنگمان در خانکندی، خوجالی، آغدره، خوجاوند و عسگران و احیای کامل تمامیت ارضی کشور کامل گشت.
رژه باشکوه نظامی اختصاص یافته به سومین سالگرد پیروزی در نبرد میهن که به تاریخ ۱۷ آبان ۱۴۰۲ در شهر خانکندی برگزار گردید نیز به نماد پر احتشام پیروزی مان بدل شد.
سرکنسولگری جمهوری آذربایجان در تبریز