یوسف غفارزاده، شنبه، ۱۰ تیرماه همزمان با هفته صرفه جویی در مصرف آب در دومین رویداد مللی «مهر آب» اظهار کرد: در کل کشور ۵۰۰ هزار هکتار شبکهی پایاب وجود دارد که سدهای آن تکمیل شدهاند امّا شبکههای پایاب، خطهای انتقال، ایستگاههای پمپاژ به دلیل بحثهای مالی و اجرایی ناقص ماندهاند که هر روز از عمر مفید این سدها کاسته میشود و این شبکهها بدون بهره برداری و استفاده ماندهاند.
وی با بیان اینکه آذربایجان شرقی حدود ۴۰ هزار هکتار سد دارد که هزینهی تکمیل هر هکتار از این سدها ۴۰۰ میلیون تومان است، افزود: با توجه به بودجهی استان ما فقط توانایی تکمیل یک هزار هکتار سد را در سال داریم.
وی بیان کرد: رئیس جمهور نیز در سفر استانی به آذربایجان شرقی در خصوص بحث آب تاکید کردند، اکثر پروژههای عمرانی در بخش آب با مشارکت مردم احداث شده است، چه مشارکت در تامین هزینه و چه مشارکت در بهرهبرداری که در حال حاضر صفرتاصد پروژهها را مردم انجام میدهد و خوشبختانه تکمیل ۷۰ درصد دشت مرند به عهده سمنها( سازمانهای مردم نهاد) و مردم است.
وی با بیان اینکه بخش عمدهی آب در بخش کشاورزی مصرف میشود، خاطرنشان کرد: در بخش کشاورزی شبکههای پیچیدهای شامل ایستگاه پمپاژ سه متر مکعبی، ایستگاه پمپاژهای فرعی، شبکهی اصلی، شبکهی داخل مزرعه داریم که صفر تا صد این کارها به قدری دشوار است که فقط یک شرکت حرفهای بهره برداری میتواند استفاده کرده و آب یک شبکهی دو هزار و ۵۰۰ هکتاری را تامین کند.
غفارزاده، ادامه داد: شرکتهای مردم نهاد و تعاونیهای آب اکنون توانمند شدند و حدود هفت الی هشت سال است که از این تاسیسات پیچیده بهرهبرداری و نگهداری میکنند و خودشان حساب و کتاب مجزا دارد و هیچ بار مالی برای دولت نداشته صرفه جویی میکنند.
وی با تاکید بر استفاده از مشارکت سرمایه گذاران بخش خصوصی و شرکت های آب بران برای اجرای شبکه های پایاب سدها، اظهار کرد: در صورت عدم مشارکت سرمایه گذاران، اجرای حدود ۳۵ هزار هکتار پایاب موجود ۳۵ سال طول می کشد.
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی با اشاره به تجربه موفق مشارکت سرمایه گذاران بخش خصوصی با کشاورزان و آب منطقه ای برای ایجاد زیرساخت های آبیاری تحت فشار، گفت: در اجرای این طرح، زمین کشاورز به مدت چهار تا پنج سال در اختیار سرمایه گذار قرار می گیرد و سرمایه گذار طی این مدت علاوه بر پرداخت اجاره کشت گندم دیم به کشاورز، بعد از اتمام مدت قرارداد زمین کشاورزی آباد مجهز به زیرساخت های آبیاری تحت فشار تحویل کشاورز می دهد.
وی با بیان اینکه در اجرای این طرح مشارکتی، دولت نیز بر انجام قرارداد و اجرای درست طرح نظارت می کند، ادامه داد: سرمایه گذار در سال اول اجرای این قرارداد اقدام به اجرای زیرساخت های آبیاری تحت فشار کرده، در سال دوم کل هزینه سرمایه گذاری را و در سال های بعد سود سرمایه گذاری را کسب می کند.
غفارزاده، یادآور شد: در سال گذشته این طرح در سطح پنج هزار هکتار در استان اجرا و به عنوان طرح موفق ملی مصوب شد و قرار است در سطح ۵۰۰ هزار هکتار در سطح کشور اجرا شود.