به گزارش تریبون تبریز، جاماندگان یا بازماندگان تحصیل واژه ای است که سالهای اخیر در مطالعات و آسیب های اجتماعی بیشتر به چشم می خورد. جامعه ای ۹۳۰ هزار نفری که در سال تحصیلی قبل، از صندلی های کلاس به دور ماندند و برای سال تحصیلی جاری با وجود تکذیب وزیر آموزش و پرورش، گمانه زنی ها از آمار ۷۹۰ هزار نفری به گوش می رسد.
خبرگزاری ایرنا در گزارشی با استناد به آمار رسمی از اختصاص جایگاه دوم آذربایجان غربی بعد از سیستان و بلوچستان در آمار بازمانده از تحصیل دانش آموزان، اشتغال بکار و کمک خرج بودن خانواده را دلیل اصلی این موضوع عنوان می نماید. دلیلی که در سالهای اخیر بخاطر ناتزازی درآمد و مخارج خانوار در سایه تورم های افسار گسیخته علت ظهور صد ها معضل و مشکل اجتماعی در جامعه گردیده است.
حسین راغفر، عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا عامل اصلی و تعیین کننده در وضعیت نابسامان فعلی آموزش همگانی در ایران را نظام اقتصادی اجتماعی حاکم خوانده می خواند و بر این باور است بخش قابل توجهی از بازماندگان تحصیل احتمال دارد که درگیر اقدامات تبهکارانه شوند.
طی سالیان اخیر اصلاح الگوی رفتاری جامعه در تسلی خاطر به بازماندگان و خانواده های عزادار در جامعه که همواره با ارسال تاج گل های چندین و چندین ده ملیونی همراه بود به اقدام نیک و خیر خواهانه ی مشار کت در آزاد سازی زندانیان غیر عمد، نشان از رشد و بلوغ فکری جامعه می باشد.
این کار نیک در تبریز به همت ستاد دیه ی استان در حال انجام است و بارقه ی امیدی است تا زندانیان غیر عمد که عمدتاً پرونده مالی بنام آنها در پروسه دادرسی است، به دامان خانواده بازگردند. اما در این وسط بودجه ی قابل توجهی خرج پلیس، زندان و زندانبان برای حبس زندانیان جرایم عمد می شود که به تعبیر حسین راغفر درگیر اقدامات تبهکارانه شدند.
حال با این وصف نگارنده ی سطور فوق با امید و آرزوی دستیابی هر دانش آموز ایرانی به امکان ادامه تحصیل و ریشه کنی واژه ی جاماندگان یا بازماندگان تحصیل از ادبیات جامعه شناسی این مرز و بوم، در قالب پیشنهادی خطاب به همه ی انجمن ها و خیریه های یاری رسان رفع آلام بشری، خواهان اولویت قراردادن این مهم است که شرایط برای ادامه تحصیل تمام فرزندان ایران را فراهم سازند. به گونه ای که با حمایت های مردمی در مسیر آگاهی بخشی و زمینه سازی ادامه تحصیل برای همگان، میزان جرائم عمد و غیر عمد به نسبتی کاهش یابد. ملت والای ایران به دفعات و کرات هم افزایی، همت و غیرت خود را به اثبات رسانیده اند و بی شک اگر در این خصوص نیز دعوتی سازماندهی شده صورت گیرد، لبیک را خواهند گفت.
در انتها با یادی از شهرت زیبای تبریز به عنوان شهر اولین ها، از موسسات و خیریه های نامی استان که آبروی سر ایران هستند خواهانم در ریشه کنی این آسیب اجتماعی، شهرت تبریز را محفوظ نگاه دارند .
سعید ربیعی / رئیس روابط عمومی پمپیران