به گزارش تریبون تبریز محمد بیگ عصر امروز در بازدید از ذخایر ژنتیک پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی که در راستای وظایف کارگروه کشاورزی و امنیت غذایی استان و نکوداشت هفته پدافند غیرعامل صورت گرفت در گفتوگو با خبرنگاران اظهار کرد: سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجانشرقی که برای تامین امنیت غذایی تلاش میکند، باید به منظور پیشگیری از تهدیدات نوین در زمینه پدافند غیرعامل برنامه محور باشد. در این ارتباط سطح بندی مراکز تحقیقاتی از جمله پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی توسط سازمان جهاد کشاورزی استان ضروری است.
رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی نیز با اشاره به اینکه مواد اولیه با ارزش مورد نیاز صنایع غذایی کشور عمدتا وارداتی هستند، بیان داشت: ارزش واردات این محصولات سالانه بیش از ۷۰۰ میلیون دلار است که تولید بخش عمده آن از طریق شیوههای زیست فناورانه امکانپذیر است؛ از اینرو هدفگذاری این پژوهشکده تامین این نیاز براساس اولویتها و با در نظر داشتن چالشها و محدویتهای اقلیمی کشور است.
محمدامین حجازی، ادامه داد: فراهم کردن تنوع زیستی میکروبی لازم برای مطالعات کاربردی در حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی، توسعه تولیدات زیستی بر پایه میکروارگانیزمها در بخش کشاورزی و صنایع غذایی و ارائه خدمات شناسایی مولکولی و تعیین ویژگیهای بیوشیمیایی انواع میکروارگانیسمها از جمله کاربردهای آنهاست.
وی تصریح کرد: بیوتکنولوژی باکتریهای اسیدلاکتیک، بیوتکنولوژی ریزجلبکها، کشت بافت و سلول، اصلاح گرسهای علوفهای و غلات (با کاربرد در صنعت غذا)، تکمیل و تقویت کلکسیون میکروارگانیزمهای موثر در کشاورزی و صنایع غذایی از دیگر حوزههای فعالیت پژوهشکده است.
رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به بازار حدود ۱۰ هزار میلیارد ریالی استارترها به فعالیتهای پژوهشکده در این حوزه پرداخت و افزود: فعالیتهای پژوهشکده در این حوزه بر نمونه برداری و مستندسازی فرآیند تولید محصولات لبنی و سایر فرآوردههای غذایی تخمیری کشور، تعیین خواص فیزیکوشیمیایی، مطالعات متابولومیکس، مطالعات متاژنومیکس و جداسازی باکتریهای اسید لاکتیک، فرمولاسیون استارتر برای محصولات لبنی، ارزیابی تولید محصول در سطح آزمایشگاهی و ارزیابی تولید محصول در سطح پایلوت متمرکز است.
وی، ایجاد کلکسیون باکتریهای اسید لاکتیک بومی کشور، فرمولاسیون و تولید آغازگر پنیر سفید ایرانی با استفاده از سویههای بومی، فرمولاسیون استارتر از سویههای بومی به منظور تولید شیر تخمیری پروبیوتیک (فراسودمند)، ایجاد کلکسیون ریزجلبکهای بومی کشور، دانش فنی تولید فرآوردههای با ارزش از ریزجلبکها، اجرای طرح تحقیقاتی مشترک با موسسات تحقیقات علوم شیلاتی و علوم دامی در تعامل با شیلات آذربایجان شرقی و شرکت رحمانلو، بهرهبرداری از حرارت و دودهای خروجی یک سیستم DG-CHP جهت پرورش جلبک و گیاه، همکاری در ثبت جنس و گونههای جدید باکتریایی، اصلاح گرسهای علوفهای، غربالگری، تعیین ویژگی و بهینهسازی جو تا مالت، شناسایی ژنوتیپ های امیدبخش گردو، بادام و زردآلو را از جمله اقدامات دیگر پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی عنوان کرد.
حجازی با بیان اینکه هدف نهایی پژوهشکده این است که دستاوردهای حاصله از طریق ترویج و قراردادهای انتقال دانش فنی در اختیار بهرهبرداران و شرکتهای دانش بنیان قرار بگیرد، اظهار داشت: با اقداماتی که در این زمینه انجام داده شده به زودی شاهد تولید تجاری برخی از این محصولات و اثربخشی هرچه بیشتر پژوهشکده در اقتصاد کشور خواهیم بود.