به گزارش تریبون تبریز محلات شهر به فراخور زمان و تغییر و تحولی که در ساخت و سازهای جدید و یا مسیرگشایی اتفاق میافتد، با مسائل و مشکلاتی در مقیاس کوچک مواجه میشوند که شاید نارضایتی عمومی از آنها بیشتر از معضلات کلان شهری همانند ترافیک و آلودگی هوا باشند. تیرک برق، باکس زباله معیوب، روشنایی پارک محلهای، چالههای سطح معابر مشکلات کوچکی هستند که شاید در عرض کمتر از یک روز حل و فصل شوند، ولی به دلیل عدم آگاهی مدیران مناطق از آنها گاها تا سالها محل نارضایتی مردم شده اند.
دور دوم طرح نگهداشت شهری شهرداری تبریز که یکی از طرحهای محلهمحور با هدف ورود به عمق محلات شهر و احصای مشکلات و تعامل بیشتر با مساجد و مدارس در راستای افزایش مشارکت مردمی در مدیریت شهری است، از تیرماه سال جاری آغاز شده است. جمعآوری نخاله، رفت و روب محلات کمبرخوردار، رنگآمیزی و رفع موانع فیزیکی، رنگآمیزی و ترمیم تابلوها، نورپردازی پارکها، لکهگیری آسفالت، گندزدایی، لایروبی مسیلها از جمله اقدامات معاونت خدمات شهرداری تبریز درسطح محلات است.
شهرداری تبریز در دوره جدید مدیریت شهری، ورود جدی به حوزه محلات و احصای مسایل و مشکلات محلات در حوزههای مختلف خدماتی، رفاهی، فرهنگی و آموزشی کرده است. متعاقب این امر، بودجه سال جاری شهرداری تبریز بر اساس ناحیهمحوری تدوین شده و هر منطقه از شهرداری تبریز به چند ناحیه تقسیم و شهرداران نواحی که مقیاس کوچک شهردار منطقه هستند، انتخاب و به حوزه معرفی شدهاند.
این طرح که یا هدف تحولآفرینی در محلات شهر و افزایش رضایتمندی مردم از نهاد شهرداری تبریز آغاز شده است، مسائل ریز و خرد محلات تبریز را شناسایی و جهت رفع آنها اقدام میکند.
۱۴۰۲، سال نهادینه کردن ناحیهمحوری
شهردار تبریز در ارتباط با طرح شهرداران نواحی مناطق دهگانه تبریز میگوید: سال ۱۴۰۲، سال نهادینه کردن ناحیه محوری است و اجرای دقیق طرح ناحیه محوری رضایتمندی بیشتر شهروندان از مدیریت شهری را در پی خواهد داشت.
یعقوب هوشیار با بیان اینکه اجرای ناحیه محوری در سال جاری بسترسازی مطلوبی برای مدیریت محله محوری شهر در سال های آتی را فراهم میکن، ادامه میدهد: اجرای دقیق این طرح رضایت بیشتر شهروندان از مدیریت شهری را در پی خواهد داشت و از طرفی هدف شهرداری استفاده از نیروهای جوان دارای تخصص در اجرای این طرح است که موجب تربیت مدیران کارآمد برای شهر میشود.
وی با اشاره به اینکه شهرداران نواحی باید تسلط کافی به معابر شهری سطح حوزه خود داشته باشند، یادآور میشود: شهرداران نواحی به هیچ وجه شهردار پشتمیز نشین نبوده و باید در میدان عمل ایفای نقش کند و این موضوع در ارزیابی عملکرد نواحی حائز اهمیت است.
هوشیار با اعلام اینکه شهرداران نواحی باید ارتباط مستمری با شهروندان و نقشی اساسی در شناسایی نخبگان سطح حوزه داشته باشند، معتقد است: شهردار ناحیه باید در مدارس و مساجد حضور فعالی داشته باشد.
وی عمده ترین مولفه ارزیابی عملکرد شهرداران نواحی را ایجاد رضایت در شهروندان دانست و ادامه میدهد: در پایان شهریور ارزیابی شش ماهه شهرداران نواحی انجام می شود چرا که شهرداران نواحی میتوانند نقش مهمی در افزایش رضایتمندی شهروندان ایفا کنند.
شهردار تبریز با برشماری اینکه در سال ۱۴۰۳ تمام حوزهها را به شهرداران نواحی خواهیم داد، تصریح کرد: به صورت روزانه مناطق باید ۱۰ تا ۲۰ تن آسفالت به شهرداران نواحی تحویل دهند تا بر اساس نیازسنجی واقعی، وضعیت آسفالت معابر بهبود یابد.
وی تأکید میکند: شهرداران نواحی باید اشرافیت کامل بر سطح حوزه خود داشته و تعداد دقیق معابر، محلات، مساجد، مدارس، پارکها،مراکز درمانی، خدماتی و به عنوان رابط شهرداری با این مراکز و افزایش مشارکت آنها در مدیریت شهری نقشی فعال داشته باشند.
وی خاطرنشان میسازد: شهرداران نواحی در حوزه درآمدهای پایدار شهر، نگهداشت فضای سبز شهری و کاهش ترافیک معابر با ممانعت از سد معبر می توانند مشکلات را دقیق احصا کرده و برطرف کنند.
۳۵ شهردار ناحیه مشکلات محلات تبریز را احصا و رفع میکنند
معاون هماهنگی امور مناطق شهردار تبریز نیز در رابطه با فعالیت شهرداران نواحی میگوید: خدمترسانی مطلوب به شهروندان از برنامه های شهرداران نواحی بوده و بهبود مستمر وضعیت نگهداشت شهر و تسریع در ارائه خدمات متنوع به شهروندان باید در دستور کار شهرداران نوحی قرار گیرد.
وی ادامه میدهد: بر همین اساس و با دستور شهردار تبریز و لحاظ توان فنی، سابقه خدمت و شرایط سنی افراد، اقدام به معرفی ۳۵ شهردار ناحیه در سطح مناطق دهگانه کردیم که از ابتدای سال جاری فعالیت خود در سطح محلات را آغاز کردهاند.
مهدی یوسفی با بیان اینکه شهرداران نواحی باید تسلط کافی به معابر شهری سطح حوزه خود داشته باشند، ادامه میدهد: شهردار ناحیه باید حضوری میدانی در حوزه تحت مدیریت خود داشته و بر زیرساختهای مختلف حوزه خود اشراف کامل داشته باشد.
وی معتقد است شهرداران نواحی باید ارتباط مستمری با شهروندان و نقشی اساسی در شناسایی نخبگان سطح حوزه داشته باشند و علاوه بر آن در مدارس و مساجد حضور فعالی داشته باشد.
معاون هماهنگی امور مناطق شهردار تبریز در ادامه با اشاره به اجرای طرح ناحیه محوری تصریح میکند: ناحیه محوری باعث احصای دقیق مشکلات و افزایش کیفیت خدمت رسانی به شهروندان شده و با اجرای این طرح نسبت به سالهای پیش در موضوع رسیدگی به مشکلات محلات و احصای مسائل پیشرفت خوبی حاصل شده است.
طرح شهرداران نواحی و محلهمحور کردن خدمات شهری، در کنار احصای مسائل و مشکلات ریز محلات و رفع و رجوع آنها، میتواند تعامل شهروندان به خصوص نهادهای مردمی و اجتماعی همچون مساجد و مدارس را با مدیریت شهری بیشتر کند. افزایش رضایتمندی مردم و کاهش مراجعات به نهادهای شهری و مناطق دهگانه را در بر خواهد داشت. همچنین اجرای کامل طرح نگهداشت شهری و احصا و پیشپیری از تخلفات ساختمانی و ساخت و ساز غیرمجاز با فعالیت شهرداران نواحی آماری کاهشی خواهد داشت.