مالک رحمتی روز یکشنبه در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگاران، با اشاره به ۲ سفر رئیس جمهور و اعضای هیات دولت سیزدهم به استان، اظهار کرد: بسیاری مصوبات سفر اول زیرساختی بودند که بالغ بر ۸۰ درصد آنها عملیاتی شده و باقی که پروژههای چند ساله بودند، در حال اجرا هستند به نظر میرسد که از بابت مصوبات اول سفر هیات دولت مشکل خاصی نداریم و پروژههای باقیمانده در حال پیگیری هستند.
وی افزود: سفر دوم در اواخر خردادماه ۱۴۰۲ انجام گرفت و بسیاری از مصوبات آن نیز مربوط به پروژههایی با تامین منابع از محل مسئولیتهای اجتماعی شرکت مس سونگون و برخی از پروژههای زیرساختی و کوتاه مدت با پیشرفت پایین است بنابراین با جدیتی که دفتر رئیس جمهور و معاونت اجرایی برای نظارت بر عملیاتی شدن مصوبات سفرهای استانی داشتند، جلسهای را در آخرین روزهای سال ۱۴۰۲ در دفتر رئیس جمهور برگزار کرده و مصوبات به دقت بررسی شدند که در نتیجه آن توانستیم بیش از ۲۰ درصد منابع را به صورت نقدی دریافت کنیم که این اعتبار در سال ۱۴۰۳ برای بسیاری از پروژهها تزریق خواهد شد.
با جدیتی که دفتر رئیس جمهور و معاونت اجرایی برای نظارت بر عملیاتی شدن مصوبات سفرهای استانی داشتند، جلسهای را در آخرین روزهای سال ۱۴۰۲ در دفتر رئیس جمهور برگزار کرده و مصوبات به دقت بررسی شدند که در نتیجه آن توانستیم بیش از ۲۰ درصد منابع را به صورت نقدی دریافت کنیم که این اعتبار در سال ۱۴۰۳ برای بسیاری از پروژهها تزریق خواهد شد.
وی با اشاره به مصوبه استقلال شرکت مس آذربایجان در سفر اول رئیس جمهور نیز گفت: معدن مس سونگون یکی از ذخایر بزرگ کشور برای اقتصاد ملی است که در آذربایجان شرقی واقع شده اما طی سالهای گذشته نسبت به انتفاع استان از آثار این معدن، توجه لازم نشده است. این مطالبه مهم مردم استان در دولت سیزدهم با دستور شخص رئیس جمهور رقم خورد و اکنون شرکت مس آذربایجان تشکیل شده و وزارت صمت نیز نسبت به این مقوله اهتمام ویژه داشتند.
رحمتی خاطرنشان کرد: اکنون شرکت را تاسیس شده داریم اما شرکت یک موجود زنده است و باید ثبت شود و اعضای هیات مدیره و مدیرعامل آن منصوب شوند و سپس با توجه به مسائل حقوقی و فنی دخیل در تاسیس شرکت که شامل انتقال داراییها از شرکت مس ایران است، برنامه ریزی شود. مدیرعامل شرکت مس ایران و وزیر صمت دستورات لازم را در این خصوص دادهاند و ما در مورد تشکیل شرکت مس آذربایجان مشکل خاصی نداریم اما نقل و انتقال داراییها زمان بر خواهد بود.
وی افزود: بر اساس برنامه زمان بندی اعلامی، حتما همه امورات مربوط به تشکیل واقعی شرکت مس آذربایجان تا پایان سال ۱۴۰۳ در شرکت مس ایران و وزارت خانه انجام میشود و این مصوبه دولت و قول رئیس جمهور نیز کاملا اجرایی خواهد شد. شرکت مس ایران بیش از ۵۰ میلیون سهامدار دارد و نباید نحوه مدیریت انتقال داراییها، ضربه و یا خسارتی به سهامداران وارد کند بنابراین باید همه زوایای حقوقی، فنی و مالی این اقدام رعایت شود. با توجه به اینکه مالکیت شرکت مس آذربایجان ۱۰۰ درصد متعلق به مس ایران خواهد بود، منافع سهامداران کاملا رعایت میشود.
وی در خصوص هدف استان از تاسیس شرکت مس آذربایجان، تشریح کرد: نخستین هدف، سرعت بخشیدن به طرحهای توسعه مس سونگون است. بیش از ۱۱ طرح توسعه با ارزش ۱.۲ میلیارد دلار باید در این معدن اتفاق افتد و اگر این شرکت توانمند شود و بتوانیم طرحهای توسعهای را در زمانبندی مشخص به افتتاح برسانیم، حتما در رشد اقتصادی و صادرات غیرنفتی کشور تغییر چشم گیر و معناداری خواهد گذاشت و کشور و استان ما از این محل منتفع خواهند شد.
استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه نکته دوم در تاسیس شرکت مس آذربایجان مربوط به چرخه مالی آن در استان است، اظهار کرد: وقتی ذخایر معدن مس سونگون متعلق به آذربایجان شرقی و مردم این استان است باید بانکها و بخش خصوصی استان نیز از محل چرخش منافع مالی این شرکت در راستای ارائه تسهیلات و سایر امکانات توانمند شوند.
وی خاطرنشان کرد: اگر این شرکت تشکیل نهایی یابد، قطعا از انتفاع مالیاتی آن در بحث مسئولیت اجتماعی شامل حفظ محیط زیست، رفع برخی محرومیتها و آبادانی روستاها و محیطهای پیرامونی این معدن بهره مند شده و خدمات بیشتری به مردم عزیز استان میتوانند ارائه دهند. تاکنون نیز مس سونگون در بحث مسئولیت اجتماعی تمام تلاش خود را انجام داده که بزرگترین آن، مصوبات سفر دوم ریاست جمهوری است که بار اصلی مصوبات از محل درآمدهای ملی مس در باب مسئولیتهای اجتماعی دیده شده است.
وی در ادامه با اشاره به وضعیت تامین آب استان نیز گفت: یکی از مهمترین مسائلی که در آذربایجان شرقی باید به آن پرداخت شود، تامین آب پایدار است. سال قبل تامین آب در تبریز با مشکلاتی رو به رو شده و برخی از روستاها و شهرستانها هم با مشکل کمبود آب در فصل تابستان مواجه هستند.
رحمتی با بیان اینکه دو سری اقدامات برای تامین آب استان باید انجام گیرد، افزود: یکسری از این اقدامات، عاجل و فوری هستند و باید در تابستان امسال به ویژه در روستاهایی که تنش آبی دارند، اجرایی شوند. قرارگاه امام حسن(ع) در روستاهای دارای تنش آبی استان در حال اجرای پروژههای تامین آب پایدار هستند و شرکتهای آب منطقهای و آب و فاضلاب استان متعهد شدهاند تا با توجه به پیش بینیها نسبت به تامین آب روستاها و برخی بخشهای کوچک استان اقدام لازم را انجام دهند.
وی با اشاره به طرح انتقال آب ارس به تبریز و شهرستانهای این مسیر، ادامه داد: برای تامین آب پایدار برای شهرستانهای مرند، شبستر و تبریز راهی جز اجرای این طرح نداریم و باید انتقال آب از ارس در اولویت باشد. اکنون بیش از ۳۵ کیلومتر از مسیر خط انتقال اجرایی شده و مابقی نیز شامل حدود ۹۰ کیلومتر و مرحله رسیدن آب به شهرستانها است که باید کار عمرانی آن انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: پروژه انتقال آب ارس یک پروژه ملی بوده و نیازمند توجه ملی است و حتما به زودی در مراسم افتتاح سد بزرگ قیزقلعهسی در استان که شاهد حضور رئیس جمهور خواهیم بود، این پروژه را به عنوان یکی از مطالبات استان در راستای تامین پایدار و دائمی آب بسیاری از شهرستانها مطرح خواهیم کرد تا رئیس جمهور اهتمام ویژهای نسبت به آن داشته باشند و دستورات لازم را صادر کنند.
رحمتی افزود: وزیر نیرو نسبت به این پروژه اشرافیت داشته و بر اجرای آن نیز تاکید دارند و منابع لازم را تامین خواهند کرد. این پروژه اکنون فعال است و خواست ما شتاب گرفتن آن است.
وی با بیان اینکه برخی از نسخههای میان مدت برای حل مشکل آب تبریز مثل حفر چاه در دامنههای کوه سهند، در اولویت شرکت آب منطقهای قرار گرفته است، اظهار کرد: امیدواریم با برنامه ریزی انجام گرفته از روزهای آغازین سال جدید بتوانیم تنش آبی را در طول سال شاهد نباشیم. اصلاح الگوی مصرف نیز به اندازه اجرای پروژههای عمرانی آبی اهمیت دارد و در این راستا از همشهریان عزیز خواهشمندیم در رعایت الگوی مصرف و صرفه جویی در مصرف به ما کمک کنند تا همه مردم استان بتوانند از آب خوب و باکیفیت بهره مند شوند.
وی در ادامه با بیان اینکه یکی از مهمترین اولویتهای دولت سیزدهم، اتمام پروژههای عمرانی نیمه کاره است، اظهار کرد: این موضوع از اوایل دولت به عنوان یک راهبرد تعیین شده و در سال ۱۴۰۲ نیز اقدامات خوبی انجام گرفته است و در سال جدید نیز یکی از مهمترین اولویتهای ما در استان، اتمام پروژههای عمرانی نیمه کاره با استفاده از تمامی ظرفیتها از جمله مولدسازی خواهد بود.
وی با بیان اینکه تعداد ۱۱ هزار و ۶۸۵ پروژه در استان با سرمایه گذاری بالغ بر ۹۳۰ هزار میلیارد ریال از اول دولت سیزدهم افتتاح شده و منجر به اشتغالزایی برای ۳۲۵ هزار نفر شده است، افزود: یکی از پروژههای مهم و کلیدی استان در این مدت، اتمام سد مشترک قیزقلعه سی بوده که به زودی با حضور روسای جمهور ایران و جمهوری آذربایجان افتتاح میشود.
وی از اجرای ۲۴۷ طرح توسعهای در واحدهای صنعتی استان با سرمایه گذاری یکهزار میلیارد تومان و اشتغال ۱۴هزار نفر در سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: یکی از سیاستهای بسیار خوب دولت سیزدهم، احیا و بازگردانی مجموعههای تولیدی به خط تولید است که در این راستا تعداد ۶۵۰ واحد در سال گذشته در استان احیا شد.
وی ادامه داد: امسال تعداد یکهزار و ۵۳۱ طرح سرمایه گذاری با ارزش ۶۵۰ هزار میلیارد ریال در دست اجرا است و اگر به افتتاح برسند، برای ۴۲ هزار نفر اشتغال ایجاد میشود.
رحمتی گفت: از این تعداد، ۹۱۹ پروژه بالای ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و در اولویت قرار دارند.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه کشاورزی یکی از استعدادهای استان است، اظها کرد: سرمایه گذاریهای خوبی در سال گذشته در این بخش انجام گرفته و در سالجاری نیز ۱۰ هزار میلیارد تومان پروژه برای این بخش تعریف شده است.
وی افزود: یکی از کارهای خوبی که در استان انجام شده و همچنان جزو اولویتها است، تکمیل ناترازیهای زیرساختی استان با اولویت برق، آب، جاده ترانزیت، حمل و نقل و فاز دوم متروی تبریز است. اولین کاری که در این زمینه در سال گذشته انجام شده است، شامل آبرسانی به ۱۲۳ روستا با اعتبار ۲ هزار و ۵۰ میلیارد ریال و تکمیل مخزن ۱۰۰ هزار مترمکعبی میشود.
وی خاطرنشان کرد: امسال تکمیل رینک آبرسانی تبریز که یکی از مولفههای مهم تامین آب پایدار شهر است، در اولویت قرار گرفته است. شاید مشکل ما کمبود آب نباشد بلکه مشکل مدیریت منابع آبی کشور است. در تبریز نیز آب داریم ولی مدیریت آن به خوبی نیست و مثلا این آب در قسمت جنوبی بوده و نمیتوانم به قسمت شمالی شهر برساینم زیرا آب شمال و جنوب شهر از مسیرهای مختلف میآیند.
رحمتی افزود: در حوزه برق نیز امسال سعی میشود تا مسئله خط توسعه و سیکل ترکیبی نیروگاه تبریز را به عنوان یکی از مطالبات استان به سرانجام برساینم. این اقدام در راستای تامین برق، حفاظت محیط زیست و رشد و توسعه اقتصادی استان تاثیرگذار است زیرا زیرساخت، لازمه رشد و رونق تولید بوده و بسیاری از مجموعههای تولیدی به دلیل عدم تامین برق مجبور به تعطیلی در ساعاتی از فعالیت خود هستند. با تکمیل زنجیره نیروگاهی استان، بالغ بر ۶۰۰ مگاوات برق به نیروگاه تبریز افزوده شده و زیرساختهای توسعهای استان را تامین میکند.
وی در ادامه با اشاره به وضعیت اجرای طرح نهضت ملی مسکن در استان، گفت: اجرای این طرح ملی یکی از دغدغههای شخص رئیس جمهور بوده و حتی شخصا شورای عالی مسکن را تشکیل میدهند و همه اعضای کابینه و مدیران مرتبط در حوزه نهضت ملی مسکن راهبری میکنند تا وعده داده شده در حوزه مسکن عملیاتی شود. تاکنون هم اقدامات خوبی در کشور انجام شده ولی ساخت و ساز یک واحد آپارتمانی کار یک ساله نیست و سعی میشود تا پایان دولت، ارقام مورد تعهد استان اجرایی شود.
وی با اشاره به تعهد ۲۰۰ هزار واحد مسکونی استان در طرح نهضت ملی مسکن، گفت: تقریبا ۵۰ درصد از این تعهد تا امروز عملیاتی شده و با زمان بندی مشخص تحویل داده میشود ولی برای ۵۰ درصد باقی در صدد هستیم تا با توجه به مشکلات تامین زمین و ثبتنامهای ناقص انجام شده امسال با کمک دستگاههای ذی ربط، زیرساخت و منابع لازم را در خدمت وزارت راه قرار دهیم.
رحمتی تاکید کرد: در این دوره از اجرای طرح نهضت ملی مسکن، کیفیت واحدهای مسکونی از اولویت مهم و جدی برخوردار بوده و کیفیت مقدم بر کمیت در بسیاری از واحدهای ساخته شده به ویژه در بخش گروه ساخت( گروههایی شامل تعدادی از متقاضیان که زمین را از دولت تحویل گرفته و خودشان با وامهای در نظر گرفته شده و با سلیقه خود خانه میسازند). دولت به دنبال ساخت خانه باکیفیت است.
وی با بیان اینکه تامین زمین برای این طرح در اولویت سال جاری قرار دارد، گفت: در سال ۱۴۰۳ قسمت قابل توجهی از تعهدات نهضت ملی مسکن محقق خواهد شد. اجرای این طرح در برخی شهرستانها پیشتاز و در برخی که کمبود اراضی داشتند، مقداری عقب ماندگی داریم.
وی با اشاره به اینکه بیشترین واحدهای این طرح در شهر سهند بالغ بر ۱۷ هزار در حال ساخت است، افزود: این واحدها پیشرفت فیزیکی بین ۱۰ تا ۹۰ درصد دارند و پیش بینی میشود که تا ۲۵ هزار واحد نیز افزایش یابد.
استاندار آذربایجان شرقی در خاتمه خاطرنشان کرد: از پیمانکاران طرح نهضت ملی مسکن خواهشمندیم نسبت به پایان دادن این پروژه دغدغه مندی خاصی داشته باشند و ضمن توجه به کیفیت، سرعت را مدنظر قرار دهند زیرا مردم سالیان سال است که صبر کردهاند و اکنون در انتظار صاحب خانه شدن هستند.