• امروز : پنج شنبه - ۱۵ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 5 December - 2024
1

آذربایجان قطب صادراتی گاز کشور است / شبکه انتقال گاز ایران یکی از بزرگترین شبکه های گازی جهان

  • کد خبر : 26288
  • ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۴
آذربایجان قطب صادراتی گاز کشور است / شبکه انتقال گاز ایران یکی از بزرگترین شبکه های گازی جهان
تریبون تبریز: مدیر منطقه هشت عملیات انتقال گاز ایران گفت: تبدیل گاز به برق در جنوب کشور که منابع گازی بیشتری وجود دارد، از نظر اقتصادی و مخاطرات انسانی مقرون به صرفه‌تر است.

به گزارش تریبون تبریز، مهدی زارع با حضور در تحریریه نصر در گفت و گوی اختصاصی خود با این رسانه به اهمیت و وسعت شبکه انتقال گاز کشور اشاره کرد و افزود: این شبکه حیاتی، مسئولیت انتقال گاز به مبادی مصرف اعم از خانگی، صنایع و نیروگاهها را بر عهده دارد.
وی با اشاره به اینکه شبکه انتقال گاز کشورمان یکی از بزرگترین و پیچیده‌ترین شبکه‌های انتقال گاز در جهان است، اظهار داشت: شرکت انتقال گاز ایران به عنوان بزرگترین شرکت از شرکت اصلی ملی گاز ایران، مسئولیت انتقال گاز از مبادی تولید تا مبادی مصرف در سراسر کشور را بر عهده دارد و حدود ۷۰ درصد از دارایی فیزیکی شرکت ملی گاز ایران در شرکت انتقال گاز ایران واقع شده است. ماموریت اصلی شرکت انتقال گاز ایران، انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره‌ور گاز طبیعی است.

زارع با اشاره به اینکه شرکت انتقال گاز ایران، به عنوان شرکت مادر در تهران مستقر بوده و به ده منطقه عملیاتی تقسیم شده است، افزود: منطقه یک به مرکزیت اهواز، منطقه دو در اصفهان، منطقه سه به عنوان قطب انرژی واقع در تهران، منطقه چهار در مشهد، منطقه پنج در شیراز، منطقه شش دربندرعباس ، منطقه هفت در همدان، منطقه هشت در تبریز که شامل (استانهای آذربایجان شرقی، غربی، اردبیل و قسمتهایی از زنجان، گیلان و کردستان) منطقه نه در شمال کشور و منطقه ده در بوشهر واقع شده است.
وی ادامه داد: در ایران نزدیک به ۴۰ هزار کیلومتر خطوط لوله انتقال گاز وجود دارد و از بین ده منطقه خطوط انتقال گاز، منطقه هشت، دروازه اصلی صادرات گاز به کشورهای همجوار محسوب می شود.
مدیر منطقه هشت عملیات انتقال گاز ایران با تاکید بر اهمیت ایمنی و پایداری در انتقال گاز، ابراز کرد: در منطقه هشت که شامل استان‌های شمال غرب کشور است، حدود ۴۲۰۰ کیلومتر به عبارتی نزدیک به صدهزار اینچ کیلومتر خط لوله انتقال گاز وجود دارد که گاز را با فشار بسیار بالا به شهرهای مختلف از جمله تبریز منتقل می‌کند. فشاری که داخل لوله‌های خطوط انتقال گاز جریان دارد، بیش از ۴۰۰۰ برابر فشار گاز مصرفی مردم در منازل است. این خطوط لوله به عنوان شاهرگ‌های انرژی و اقتصاد کشور محسوب می‌شوند و بروز هرگونه حادثه، تبعات بسیار گسترده‌ای به دنبال خواهد داشت.

زارع ادامه داد: در منطقه هشت عملیات انتقال گاز، ۹ ایستگاه تقویت فشار گاز وجود دارد که بر روی خطوط انتقال گاز واصله به تبریز و از تبریز به بازرگان قرار گرفته‌اند.
مدیر منطقه هشت عملیات انتقال گاز ایران افزود: لوله‌های انتقال گاز همیشه تحت تاثیر عوامل محیطی بوده و با وجود پایش های مستمر و انجام تعمیرات و رفع عیوب، احتمال وقوع حادثه در آنها بالاست. ویژگی حوادث مذکور آن است که در صورت رخداد، قابل اطفا نبوده و برای مهار و جلوگیری از افزایش( گسترش) بحران، چاره ای جز تخلیه شدن وجود ندارد بدین منظور و نیز برای به حداقل رساندن میزان تخلیه گاز، در فواصل مشخصی از شیرهای قطع کن اتوماتیک استفاده می گردد.
زارع با بیان این مطلب که با ترکیب درصد مشخصی از گاز با هوای محیط، شرایط برای احتراق گاز طبیعی فراهم می گردد، افزود: در چنین شرایطی با کوچکترین جرقه ( که می تواند از برخورد ریز سنگ های ناشی انفجار خطوط لوله در هوا، آتش سوزی در خط لوله گاز رخ می دهد. بنابراین بر اساس سایز، ضخامت و فشار عبوری از خطوط لوله گاز، برای ایمن سازی هموطنان و دارایی های مجاور خطوط لوله، حریمی تا حداکثر ۲۵۰ متر از طرفین خط لوله گاز تعیین شده که رعایت این حریم بر همه لازم است. متاسفانه با عدم رعایت حریم ایمنی مذکور، همه ساله شاهد ساخت و سازهای غیرمجازی هستیم که ناچارا با حکم قضایی اقدام به تخریب آنها می گردد.

چالش ‌های صنعت گاز و آینده آن
مدیر منطقه هشت عملیات انتقال گاز ایران در پاسخ به سوال خبرنگار نصر درباره چالش‌های موجود در صنعت گاز و دلایل عدم تبدیل بیشتر گاز به برق، گفت: باتوجه به اینکه منابع دوم‌ گاز دنیا را داریم، ایجاد شبکه گسترده گاز در کشور، تصمیم درستی در زمان خود بوده است. اما امروزه با توجه به افزایش تقاضا برای برق و نگرانی‌های زیست‌محیطی، نیاز به بازنگری در این سیاست احساس می‌شود.
وی افزود: تبدیل گاز به برق در جنوب کشور که منابع گازی بیشتری وجود دارد، از نظر اقتصادی به لحاظ مخاطرات انسانی کمتر نسبت به گاز، مقرون به صرفه‌تر است. همچنین، یکی از دغدغه‌های کلان‌شهرهایی مانند تهران و تبریز در مواقع بحرانی همانند زلزله، تخلیه گاز شهری است که در صورت جایگزینی انرژی برق، چنین مسئله‌ای وجود ندارد.

این مقام مسئول تاکید کرد: برای استخراج گاز از عمق هزارمتری نیازمند سرمایه گذاری در حوزه پالایشگاه هستیم تا گاز ترش را به گاز شیرین قابل مصرف، تبدیل کنیم.
مدیر منطقه هشت عملیات انتقال گاز ایران، از برنامه‌های توسعه‌ای شرکت ملی گاز ایران برای بهبود وضعیت گازرسانی در استان خبر داد و گفت: با ایجاد یک اتصال جدید بین هوراند و آبش احمد، مشکل افت فشار گاز در منطقه ابش احمد برطرف خواهد شد.

لینک کوتاه : https://tribunetabriz.ir/?p=26288

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.