• امروز : پنج شنبه - ۱۲ مهر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Thursday - 3 October - 2024
1

احیای نقش نخبگان در اداره امور کشور با پزشکیان

  • کد خبر : 20379
  • ۰۷ تیر ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۹
احیای نقش نخبگان در اداره امور کشور با پزشکیان
تریبون تبریز: رضا کهولی گفت: عنوانی که می‌توان به جهت قصد دکتر پزشکیان در راستای استفاده از نخبگان ایرانی در امور کشور برای دولت دکتر پزشکیان در نظر گرفت به معنای اخص کلمه «دولت شایستگان» است که در جمله واحد آن را می‌توان دولتی در قواره ملت بزرگ ایران توصیف کرد.

به گزارش تریبون تبریز، رضا کهولی حول محور چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پیش رو، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نقش اقتصاد نوین و توان اقتصادی کشورها در جامعه کنونی به چه شکلی است گفت: در جهان امروز توان اقتصادی به‌عنوان یکی از بارزترین معیارهای ارزیابی توان کشورها و کیفیت زندگی شهروندان کشورهای مختلف غیرقابل‌چشم‌پوشی است و باتوجه‌به پیشرفت‌های علمی حاصل شده در قرن اخیر اقتصادهای تک‌محصولی و همچنین اقتصادهای مبتنی بر محصولات سنتی دیگر جایگاه‌های خود را ازدست‌داده‌اند لذا در این حوزه ضرورت دارد با بررسی‌های علمی و دقیق اقتصادهای برتر بین‌المللی دلایل و الگوهای آنان مورد مطالعه قرار گیرد که نتایج این مطالعات بخشی از نقشه راه کشورهای درحال‌توسعه نظیر ایران را می‌تواند تشکیل دهد.

وی در ادامه در پاسخ به اینکه راهکارهای رسیدن به توان اقتصادی بالا چیست بیان کرد: مطالعات نشان داده است که این نقشه راه نیاز به چندین برنامه گوناگون دارد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به گذر از اقتصاد تک‌محصولی (نفت) اشاره کرد؛ اما نکته مهم این مسئله اینجاست خود مسئله گذر از اقتصاد نفتی به چه روشی باید انجام پذیرد؛ لذا دوباره دسته اعظمی از سؤالات مطرح می‌شود که راهکار این گذار اقتصادی چه می‌تواند باشد؟

وی اضافه کرد: پاسخ‌های متفاوتی برای این سؤال وجود دارد که هیچ‌کدام از پاسخ‌ها را به‌طورقطع نمی‌توان رد کرد و هر پاسخ بخشی از راهکار را در بطن خود جای‌داده است؛ اما همه پاسخ‌ها به طور هم‌زمان و موازی قابل‌اجرا نیست. روش مرسوم و منطقی که برای اولویت‌بندی صحت این پاسخ‌ها وجود دارد توجه به استعدادها، منابع و امکانات موجود در کشورهاست.

کهولی در رابطه با اینکه سهم دانشمندان ایرانی در تحقق و شکوفایی اقتصادی کشور چه سهمی دارند گفت: طبق آمار بین‌المللی موثق موجود، دانشمندان و پژوهشگران ایرانی در سال اخیر سهم ۳.۴ درصدی از مقالات علمی پر ارجاع رشته‌های مختلف را در چارک ۱ و ۲ به خود اختصاص داده بودند این در حالی است رتبه کشور نیز در تولید مقالات معتبر علمی در جهان عدد ۱۶ است و این جایگاه درخشان محصول تلاش جوانان و پژوهشگران و دانشمندان این کشور است درحالی‌که تمام این دانش‌پژوهان در دوره‌های مختلف از ضیق امکانات و سرمایه‌گذاری در بخش‌های علمی کشور سخن گفته‌اند که نتیجه آن متأسفانه خانه‌نشین شدن و در بسیاری از موارد مهاجرت نخبگان این مرزوبوم به کشورهای توسعه‌یافته بوده است.

وی خاطرنشان کرد: عدم به‌کارگیری نخبگان در امور علمی و اقتصادی کشور و مهاجرت آنها در حقیقت دو ضربه اساسی به پیکره کشور وارد کرده است، ضربه اول محروم شدن اقتصاد ایران و ملت ایران از نتایج علمی دانشمندان ایرانی و ضربه دوم بهره‌مندی دولت‌های دیگر از این عزیزان بوده است که گاهی اوقات دیده شده است محصولی استراتژیک از کشوری دیگر وارد می‌شود که سرپرست تیم طراحی و تولیدکننده آن محصول دانشمندی ایرانی است که به‌خاطر بی‌توجهی مسئولین و صاحب‌منصبان امر ترک وطن را ترجیح داده است، البته مثال‌های کثیری در این زمینه وجود دارد که هرکدام از دانشگاهیان ایران کوله باری از این غم‌نامه را در خاطرات خود دارند.

وی در خصوص مصداق های بارز نقش آفرینی نخبگان و دانشمندان ایرانی در اقتصاد گفت: از آمار ملموس اگر بخواهیم یاد کنیم قابل‌اشاره است که در سال ۲۰۲۲ سهم شرکت‌های دانش‌بنیان از GDP کشور تنها ۱.۸۲ درصد بوده است که با سهم ۳.۴ درصدی از مقالات علمی پر ارجاع در جهان اصلاً همخوانی ندارد و این دقیقاً نقطه آغاز بحران فرار مغزها است. باتوجه‌به اینکه بخش اعظمی از اقتصاد ایران دولتی است؛ لذا انتظار حل این مسئله از دولت کاملاً به جا و صحیح است و به دلیل شرایط بروکراتیک ایران حتی اگر بخش خصوصی هم بخواهد در این حوزه اقدامی انجام دهد باز نیاز به مجرا و زمینه‌سازی دولتی دارد.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نگاه نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری پیش رو چگونه بوده است، ادامه داد: در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۳ تنها کاندیدی که به‌تبع سوابق علمی و دانشگاهی درخشان با قشر نخبه کشور ارتباط مداوم داشته است دکتر مسعود پزشکیان هستند و حتی قبل از کاندیداتوری ریاست‌جمهوری در دوره‌های مختلف که سایرین این موضوع را درک نکرده بودند نیز از این مسئله سخن به میان آورده است.

وی اضافه کرد: در کشور ما زمانی که به هر دلیل غیر قابل توجیهی پهنای باند اینترنت به‌سادگی کاهش داده می‌شود و شمشیر تیز فیلترینگ رشته‌های ارتباط ایرانیان با جهان را می‌درد چگونه می‌توانیم به سمت اقتصاد دیجیتال قدم برداریم؟ دکتر پزشکیان برای این مسئله برنامه‌ای مدون را مطرح کرده‌اند و ضرورت این موضوع را به نیکی درک کرده‌اند.

کهولی تاکید کرد: زمانی که نخبگان به دلایل گوناگون غیرعلمی از حضور در چرخه مدیریت کشور رانده می‌شوند و از سویی در کشورهای دیگر از آنها با فرش قرمز استقبال می‌کنند چگونه می‌توانیم از مهاجرت معکوس و بازگشت نخبگان سخن به میان آوریم؟ این حقیقت در افکار و بیانات دکتر پزشکیان به طور واضح طرح شده است.

وی ادامه داد: عنوانی که می‌توان به جهت قصد ایشان در راستای استفاده از نخبگان ایرانی در امور کشور برای دولت دکتر پزشکیان در نظر گرفت به معنای اخص کلمه {دولت شایستگان} است که در جمله واحد آن را می‌توان دولتی در قواره ملت بزرگ ایران توصیف کرد.

وی خاطرنشان کرد: همان‌طور که در روزهای اخیر بعد از اعلام صلاحیت کاندیدای ریاست‌جمهوری از طرف شورای نگهبان دکتر پزشکیان بارها به طرق مختلف اعلام کردند باید به دنبال تشکیل دولت شایستگان برای ایران باشیم و تشکیل چنین دولتی قطعاً نیاز به عبور از جناح و باند است که برای اقشار و سیاسیون ایران از هر دسته‌ای مبرهن است که دکتر پزشکیان هرگز در دام چنین ناصواب‌هایی گرفتار نبوده و نیستند.

لینک کوتاه : https://tribunetabriz.ir/?p=20379

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.